Høyreklikk for å laste ned: TXT | PDF | EBUP | MOBI |AZW3|ODT  
 

Det var en gang en prins. Han ville ha seg en prinsesse, men det skulle være en ordentlig prinsesse. Så reiste han hele verden rundt for å finne slik en, men alle steder var det noe i veien. Prinsesser var det nok av, men om de var ordentlige prinsesser kunne han ikke finne ut av, alltid var det noe som ikke var helt riktig. Så kom han da hjem igjen og var så bedrøvet, for han ville så gjerne ha en virkelig prinsesse.

En aften ble det da et fryktelig vær. Det lynte og tordnet, regnet skylte ned, det var ganske forskrekkelig! Så banket det på byens port, og den gamle kongen gikk hen for å lukke opp.

Det var en prinsesse som stod utenfor. Men Gud hvor hun så ut av regnet og det stygge været. Vannet rant nedover hennes hår og hennes klær, og det rant ned nesen på skoen og ut av hælen, og så sa hun at hun var en virkelig prinsesse.

«Ja, det skal vi nok få vite!» tenkte den gamle dronningen, men hun sa ikke noe, gikk inn i sovekammeret, tok alle sengeklærne av og la en ert på bunnen av sengen, deretter tok hun tyve madrasser, la dem oppå erten, og så enda tyve edderdunsdyner oppe på madrassene.

[Illustrasjon]

Der skulle nå prinsessen ligge om natten.

Om morgenen spurte de henne hvordan hun hadde sovet.

«Å, rett og slett forskrekkelig!» sa prinsessen, «Jeg har nesten ikke lukket mine øyne hele natten! Gud vet hva som har vært i sengen? Jeg har ligget på noe hardt, så jeg er ganske brun og blå over hele kroppen! Det er ganske forskrekkelig!

Så kunne de se at det var en ordentlig prinsesse, da hun gjennom de tyve madrassene og de tyve edderdunsdynene hadde merket erten. Så ømskinnet kunne da ingen være utenom en virkelig prinsesse.

Prinsen tok henne da til kone, for nå visste han at han hadde en ordentlig prinsesse, og erten kom på kunstkammeret hvor den ennå er å se dersom ingen har tatt den.

Se, det var en ordentlig historie!

[Illustrasjon]


Dansk kunsteventyr av Hans Christian Andersen (1805-1875). (Offentlig eiendom - public domain)

Originaltittel: Prindsessen paa Ærten

Norsk oversettelse: Karl-Robert Rønning

Basert på den originale danske teksten: Prindsessen paa Ærten (1835) (kb.dk)

Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal lisens.


Illustratør: Vilhelm Pedersen (1820-1859)

Kilde: H. C. Andersens Eventyr og historier. Første bind, 1905 (archive.org)

Public Domain Mark
Dette arbeidet er fri for kjente opphavsrettsrestriksjoner.