En gang i gamle, gamle dager var det to brødre, den ene var rik og den andre fattig.

Da julekvelden kom, hadde den fattige ikke matsmulen i huset, hverken av sul eller brød, og så gikk han til bror sin og ba om litt til jul i Guds navn. Det var ikke første gang broren hadde måttet gi ham. Men gjerrig var han støtt, og ikke ble han videre glad i ham nå heller.

«Vil du gjøre det jeg ber deg, skal du få ei hel fleskeskinke», sa han. Det lovte stakkaren på flekken og takka også. «Der har du den. Reis så beint til helvete!» sa den rike og kasta fleskeskinka bort til ham.

«Ja, det jeg har lovt, får jeg holde», sa den andre, han tok skinka og la av sted.

Han gikk og han gikk, hele dagen, og i mørkninga kom han til et sted der det lyste så gildt. Her skal du se det er, tenkte mannen med skinka. Ute i vedskjulet stod en gammel mann med langt hvitt skjegg og hogde juleved.

«God kveld!» sa han med fleskeskinka.

«God kveld igjen! Hvor skal du hen så seint?» sa kallen.

«Jeg skal nok til helvete, dersom jeg er på rett vei», svarte fattigmannen.

«Jo, du har gått riktig nok, det er her», sa den andre. «Når du nå kommer inn, vil de alle kjøpe fleskeskinka di, for flesk er sjelden kost i helvete. Men du skal ikke selge den med mindre du får den håndkverna som står bak døra for den. Når du så kommer ut igjen, skal jeg lære deg å stille kverna. Den er nyttig til litt av hvert, den.»

Ja, han med skinka takka for god rettledning, og banka på hos fanden.

Da han kom inn, gikk det som den gamle mannen hadde sagt. Alle djevlene, både store og små, kringsatte ham som maur på en makk, og den ene bød over den andre på fleskeskinka.

«Riktignok skulle kjerringa og jeg hatt den til julekveldsmat, men siden dere er så oppsatt på den, får jeg vel saktens overlate den», sa mannen. «Men skal jeg selge den, vil jeg ha den håndkverna som står bak døra der borte.»

Den ville fanden nødig være av med, og tinget og pruta. Men mannen ble ved sitt, og så måtte fanden ut med den.

Da mannen kom ut på gården, spurte han den gamle vedhuggeren hvordan han skulle stille kverna, og da han hadde lært det, sa han takk for seg og la hjemetter det forteste han kunne. Men likevel rakk han ikke hjem før klokka slo tolv julenatta.

[Illustrasjon]

«Men hvor i all verden blir det av deg da?» sa kjerringa. «Her har jeg sittet time ut og time inn og lengta og venta, og har ikke så mye som to pinner å legge i kors under julegrautgryta.»

«Å, jeg kunne ikke komme før, jeg hadde noe av hvert å gå etter, og lang vei hadde jeg også. Men nå skal du se!» sa mannen. Han satte kverna på bordet, og ba den først male lys, så duk og så mat, og øl og alt som godt var til julekveldskost, og slik som han sa frem, sånn malte kverna.

Kjerringa forkorsa seg den ene ganga etter den andre, og ville vite hvor mannen hadde fått kverna fra, men det ville han ikke ut med.

«Det får være det samme hvor jeg har fått den, du ser kverna er god, og kvernvannet fryser ikke», sa mannen.

Så malte han mat og drikke og alle gode ting til hele jula, og tredjedagen ba han til seg vennene sine. Da ville han ha gjestebud.

Da den rike broren så alt det som var i gjestebudsgården, ble han både harm og vill, for han kunne ikke unne bror sin noe.

«Om julekvelden var han så nødig at han kom til meg og ba om litt i Guds navn, og nå gjør han et lag som om han skulle være både greve og konge», sa han.

«Men hvor i heite helvete har du fått all rikdommen din fra, du?» sa han til broren.

«Bak døra», sa han som eide kverna, han brydde seg ikke om å gjøre ham noen regnskap for det, han.

Men ut på kvelden, da han hadde fått litt i hodet, kunne han ikke berge seg, da kom han fram med kverna. «Der ser du den som har skaffa meg all rikdommen!» sa han, og så lot han kverna male både det ene og det andre.

Da broren så det, ville han på død og liv ha kverna, og langt om lenge skulle han da få den også, men tre hundre daler måtte han gi for den, og så skulle den andre få ha den til slåttonna. «For har jeg hatt den så lenge, kan jeg ha malt opp mat for mange år», tenkte han. I løpet av den tida kan en nok vite at kverna ikke ble rusten, og da slåttonna kom, fikk broren den. Men den andre hadde selvfølgelig passa på å ikke lære ham å stille den.

Det var om kvelden at den rike fikk kverna hjem til seg, og om morgenen ba han kjerringa gå ut og breie etter slåttekarene. Han skulle lage til formiddagsmaten selv i dag, sa han.

Da det led mot tid for formiddagsmat, satte han kverna på kjøkkenbordet.

«Mal sild og velling, og det både fort og vel!» sa mannen.

Og kverna til å male sild og velling, først alle fat og trau fulle, og siden over hele kjøkkengolvet. Mannen fikla og stelte for å få kverna til å stanse, men hvordan han snudde og fingra på den, så holdt kverna på, og om litt nådde vellinga så høyt at mannen var nære på å drukne. Så rev han opp stuedøra, men det varte ikke lenge før kverna hadde malt full stua også, og det var med nød og neppe at mannen fikk fatt i dørklinka nede i vellingflommen. Da han fikk opp døra, ble han ikke lenge i stua, skal jeg tro. Han satte ut, og sild og velling etter ham så det fossa ut over både gård og jorder.

[Illustrasjon]

Nå syntes kjerringa, som dreiv på og breide høy, at det drøyde vel lenge før formiddagsmaten var ferdig.

«Om ikke mannen roper hjem, får vi gå likevel. Han kan vel ikke stort med å koke vellinga. Jeg får vel hjelpe 'n», sa kona til slåttefolkene.

Ja, så rusla de hjemetter. Men da de kom oppover bakkene et stykke, møtte de sild og velling og brød, som fór og slang om hverandre, og mannen selv foran flommen.

«Gi det var hundre vommer på hver av dere! Men pass dere at dere ikke drukner i formiddagsvellinga!» skreik han.

Han satte forbi dem som om den slemme var i hælene på ham, og nedover dit broren bodde. Han ba ham for Guds skyld ta igjen kverna, og det på øyeblikket.

«Maler den en time til, så forgår hele bygda av sild og velling», sa han.

Men broren ville slett ikke ta den før den andre betalte ham tre hundre daler til, og det måtte han da.

Nå hadde den fattige både penger og kvern, og så varte det ikke lenge før han fikk seg opp en gård, mye gildere enn den broren bodde på. Med kverna malte han opp så mye gull at han kledde den med bare gullplater, og den gården lå tett ved havkanten, så det lyste og skinte av den langt ut over fjorden. Alle de som seilte framom der, skulle nå innom og hilse på den rike mannen på gullgården, og alle så ville de se den artige kverna, for den gikk det ord av både vidt og bredt, og det var ingen som ikke hadde hørt tale om den.

Langt om lenge kom det også en skipper som ville se kverna. Han spurte om den kunne male salt. Jo, den kunne male salt da! sa han som eide den. Og da skipperen hørte det, ville han med nød og makt ha kverna, koste hva det ville. For hadde han den, tenkte han, så slapp han å seile langt bort over sjø og bølger etter saltlasten. I førstninga ville mannen ikke være av med den, men skipperen både tigde og ba, og til sist solgte han den da, og fikk mange, mange tusen daler for den.

Da skipperen hadde fått kverna på ryggen, stansa han ikke lenge der, for han var redd mannen plutselig skulle ombestemme seg. Å spørre hvordan han skulle stille den hadde han nå slett ikke tid til, han satte ned til skuta det forteste han kunne, og da han kom et stykke ut på sjøen, fikk han kverna opp.

«Mal salt, og det både fort og vel!» sa skipperen.

Ja, kverna til å male salt, og det så det spruta. Da skipperen hadde fått skipet fullt, ville han stanse kverna, men uansett hva han gjorde og hvordan han stelte på den, så malte kverna like raskt, og salthaugen vokste høyere og høyere, og til sist så gikk skuta til bunns.

Der står kverna på havsens bunn og maler den dag i dag, og derfor er det sjøen er salt.


Ordforklaringer

  • sul: surnet melk til grøt eller brød
  • gild: flott, staselig
  • kall: gammel mann
  • forkorse seg: korse seg, uttrykker forbauselse eller bønn til Gud, gjøre korstegn med armen, ta hånden fra panne til bryst til venstre skulder til høyre skulder
  • slåttonna: slåtten, tida for å slå gress som skal brukes til høy; vanligvis to ganger i året, en gang tidlig på sommeren og en gang sent på sommeren
  • slåttekar: arbeider som er med på slåttonn
  • daler: spesialdaler, gammel norsk sølvmynt, 5 mark, 120 skilling, tilsvarer rundt 230 kroner i dag
  • velling: ei suppe, mel eller gryn kokt i vann eller melk
  • breie høy: legge høyet utover

Norsk folkeeventyr fra samlingene til Peter Christen Asbjørnsen (1812-1885), Jørgen Moe (1813-1882) og Moltke Moe (1859-1913). (Offentlig eiendom - public domain)

Kilde: Veslefrikk med fela og andre eventyr, 1941 (nb.no) (Offentlig eiendom - public domain)

Teksten er redigert av Karl-Robert Rønning.

Dette verket er lisensiert under følgende Creative Commons lisens: Navngivelse-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal. For å se en kopi av denne lisensen, besøk http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/.


Illustratør: Erik Werenskiold (1855-1938)

Kilde: Eventyrbog for børn: Norske folkeeventyr, 1917 (nb.no)

Dette arbeidet er fri for kjente opphavsrettsrestriksjoner.