[Illustrasjon]

Det var en gang alle musene samla seg til råd, og diskuterte hvordan de best kunne sikre seg selv mot angrepene fra katten. Mange planer ble diskutert og forkasta, da til slutt ei mus av høy aktelse og erfaring reiste det seg, og sa:

«Jeg tror jeg har funnet en plan som vil gi oss sikkerhet i framtida, så sant dere er villige til å gjennomføre det. Det er at vi skal feste ei bjelle rundt halsen til fienden vår, katten, som med den klingende lyden sin vil advare oss når hun nærmer seg, slik at vi han komme oss bort.»

Dette forslaget ble hylla med stor applaus og ble straks enstemmig vedtatt. Da var det ei gammel mus som reiste seg, som hadde vært stille frem til nå, og sa:

«Jeg er enig i at det er en beundringsverdig plan som er foreslått, og det vil nok uten tvil fungere svært godt. Men jeg har bare et lite spørsmål å stille: Hvem skal henge bjella på katten?»

Det er en ting å foreslå, noe annet å handle.

En fabel vanligvis kreditert grekeren Æsop (ca. 620 – 564 f.Kr.). (Offentlig eiendom - public domain)

Norsk oversettelse: Karl-Robert Rønning

Basert på:

Dette verket er lisensiert under følgende Creative Commons lisens: Navngivelse-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal. For å se en kopi av denne lisensen, besøk http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/.


Illustratør: Richard Heighway (1832-1917)

Kilde: Aesop's Fables, 1894 (mythfolklore.net)

Dette arbeidet er fri for kjente opphavsrettsrestriksjoner.