Høyreklikk for å laste ned: TXT | PDF | EBUP | MOBI  
 

aef352a

En gang skulle en Bymus besøke sin fetter på landet. Hans søskenbarn var grov og ufornem, men han elsket sin venn fra byen, og gjorde hva han kunne for å få ham til å føle seg velkommen. Til lunsj serverte Landmusa hvetestilker, røtter og eikenøtter, med en slump kaldt vann å drikke. Bymusa løftet på snuten da han så dette måltidet, og sa:

«Jeg kan ikke forstå, kjære fetter, hvordan du kan holde ut med så dårlig mat, men selvfølgelig kan du ikke forvente noe bedre på landet. Kom med meg, så skal jeg vise deg hvordan man kan leve. Når du har vært i byen en uke vil du lure på hvordan du noen gang orket et liv på landsbygda.»

Og som sagt så gjort: De to musene dro avgårde mot byen, og nådde sent på kvelden herskapshuset hvor Bymusa bodde.

«Du ønsker vel noen forfriskninger etter den lange reisen», sa den høflige Bymusa, og tok sin venn inn i den store spisesalen. Der fant de restene etter en stor bankett. Der var det søtsaker med gelé, bakevarer, deilige oster, faktisk mesteparten av den fristende maten en mus kan forestille seg. Og snart spiste de to musene gelé, kake og alt som var godt.

Da hørte de en katt mjaue og skrape på døren. I stor frykt skyndte musene seg til et hjemmested, hvor de lå så stille at de knapt turde puste. Da de til slutt våget seg tilbake til måltidet, åpnet plutselig døren seg, og inn kom tjenerne for å rengjøre bordet, fulgt av husets hund. Så musene måtte komme seg ned og løpe bort.

«Farvel, fetter», sa Landmusa.

«Hva? Går du så snart?» sa den andre.

«Ja», svarte han, og skyndte seg av gårde.

Et sikkert liv i fattigdom er bedre enn et usikkert liv i rikdom


En fabel av Æsop.

Norsk oversettelse: Karl-Robert Rønning

Basert på "The Town Mouse and the Country Mouse" i Aesop's Fables (1894) av Joseph Jacobs, "The Town Mouse And The Country Mouse" i The Æsop for Children (1919) av ukjent oversetter og "Of the two rats" i The fables of Aesop (1484) av William Caxton. (Offentlig eiendom - public domain)

Creative Commons-lisens
Dette verk er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal lisens.


Illustratør: Milo Winter

Hentet fra "The Town Mouse And The Country Mouse" i The Æsop for Children (1919) av ukjent oversetter.