Det var en gang en prins. Han ville ha seg ei prinsesse, men det skulle være ei ordentlig prinsesse. Så reiste han hele verden rundt for å finne slik ei, men alle steder var det noe i veien. Prinsesser var det nok av, men om de var ordentlige prinsesser kunne han ikke finne ut av, alltid var det noe som ikke var helt riktig. Så kom han da hjem igjen og var så bedrøva, for han ville så gjerne ha ei virkelig prinsesse.

En kveld ble det da et fryktelig vær. Det lynte og tordna, regnet skylte ned, det var ganske forskrekkelig! Så banka det på byens port, og den gamle kongen gikk hen for å lukke opp.

Det var ei prinsesse som stod utenfor. Men Gud hvor hun så ut av regnet og det stygge været. Vannet rant nedover håret hennes og klærne hennes, og det rant ned nesa på skoen og ut av hælen, og så sa hun at hun var ei virkelig prinsesse.

«Ja, det skal vi nok få vite!» tenkte den gamle dronninga, men hun sa ikke noe, gikk inn i sovekammeret, tok alle sengeklærne av og la ei ert på bunnen av senga. Deretter tok hun tyve madrasser, la dem oppå erta, og så enda tyve edderdunsdyner oppe på madrassene.

[Illustrasjon]

Der skulle nå prinsessa ligge om natta.

Om morgenen spurte de henne hvordan hun hadde sovet.

«Å, rett og slett forskrekkelig!» sa prinsessa. «Jeg har nesten ikke lukka øynene mine hele natta! Gud vet hva som har vært i senga? Jeg har ligget på noe hardt, så jeg er helt brun og blå over hele kroppen! Det er ganske forskrekkelig!»

Så kunne de se at det var ei ordentlig prinsesse, da hun gjennom de tyve madrassene og de tyve edderdunsdynene hadde merka erta. Så ømskinnet kunne da ingen være utenom ei virkelig prinsesse.

Prinsen tok henne da til kone, for nå visste han at han hadde ei ordentlig prinsesse, og erta kom på kunstkammeret, hvor den ennå er å se dersom ingen har tatt den.

Se, det var ei ordentlig historie!

[Illustrasjon]


Dansk kunsteventyr av Hans Christian Andersen (1805-1875). (Offentlig eiendom - public domain)

Originaltittel: Prindsessen paa Ærten

Norsk oversettelse: Karl-Robert Rønning

Basert på den originale danske teksten: Prindsessen paa Ærten (1835) (kb.dk) (Offentlig eiendom - public domain)

Dette verket er lisensiert under følgende Creative Commons lisens: Navngivelse-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal. For å se en kopi av denne lisensen, besøk http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/.


Illustratør: Vilhelm Pedersen (1820-1859)

Kilde: H. C. Andersens Eventyr og historier. Første bind, 1905 (archive.org)

Dette arbeidet er fri for kjente opphavsrettsrestriksjoner.