[Illustrasjon: Den dyktige hanen]

Dette er ei historie fra den tida da hønsene kunne fly. Og det kunne de særdeles bra, for de hadde en hane til lærer, og han var den beste flygeren i landet. Han kunne stige som ørnen, flakse som duene, sveve som svalene og stupe som måkene. Derfor hadde ørnen, kongen av alle fugler, satt ham til lærer over alle hønsene. Hanen drev elevene sine hardt, og var streng med dem som ikke tok imot hans visdom. Men ingen kunne forlate undervisninga hans uten å være ørlite grann klokere.

Nå så ugla, som selv anså seg som særdeles vis, hvordan hønsene måtte streve for læreren sin. Dette syntes han var for galt, og at hanen burde ta til seg en mer autoritativ holdning. Derfor dro han til ørnen, og sa:

«Du ser hvor hardt hanen driver elevene sine, han frarøver dem alt for mye frihet.»

Ørnen svarte: «Det finnes ingen dyktigere flygelærer enn hanen, og ingen andre fugler flyr bedre enn hønsene. Hvorfor skulle jeg forandre det?»

Ugla sa: «Hanen er en stolt skapning, og har du ikke hørt hva stolthet kan gjøre med en? Jeg har hørt om steder hvor det er slik at læreren slår dem som ikke adlyder, nedsnakker de skjøre, og undertrykker de svake. Jeg vil nødig se dette skje hos oss. For det finnes da viktigere ting i livet enn å fly.»

Dette syntes ørnen var godt tenkt. Den kalte hanen til seg, og sa:

«Vi har sett at du er en stolt hane. Så for at avstanden mellom deg og elevene dine ikke skal bli for stor, skal vi fjerne hanekammen din.»

Og slik ble det. Neste dag møtte hanen elevene sine uten hanekam. Hønene gjorde store øyne og kaklet med hverandre, og de unge hanene lo og pekte. Dagene gikk, og elevene ble mer og mer urolige, helt til en av dem stod opp midt i undervisningen, skjulte sin egen kam under vingen og imiterte læreren sin aldeles grovt. Dette var mer enn hva hanen kunne tåle, og den daska de store halefjærene sine i hodet på slyngelen. Da satt eleven seg endelig ned, og resten av undervisningen gikk som normalt. Men ugla fikk straks greie på hva som hadde hendt, dro til ørnen, og sa:

«Det har skjedd som jeg sa, hanen slår nå elevene sine.»

[Illustrasjon: Ugla snakker med ørnen]

Da kalte ørnen hanen til seg igjen:

«For at du skal behandle elevene dine med verdighet, skal vi ta bort halefjærene dine.»

Og slik ble det. Neste dag hadde ikke hanen noen halefjær igjen. Så hver gang hanen tok til vingene, mista han kontrollen og styrta i bakken med hodet først. Det skjedde hver gang han letta fra bakken. Allikevel fortsatte hanen å undervise som normalt, for den ville jo så gjerne se sine medhøns fly. Men kunnskapen så ut til å unnvike dem, og flere av dem falt med hodet først ned på bakken bare de tok til vingene. Da dro ugla til ørnen og fortalte hva som foregikk:

«Mange av hønsene kan ikke fly, undervisninga er for vanskelig for dem. Jeg tror sannelig ikke hanen vet å tilrettelegge for hver enkelt.»

«Dette må ikke fortsette», svarte ørnen, og kalte hanen til seg en siste gang. Denne gangen sa den: «Jeg har hørt at undervisningen du gir ikke er optimal. Vi ønsker å se gode resultater, og vil belønne dette. Men dårlige resultater vil vi straffe. Derfor vil vi hver uke teste elevene dine. Om flere faller enn forblir i lufta, så mange fjær vil vi da ta fra vingene dine. Om flere forblir i lufta, så mange fjær vil vi gi tilbake.»

Så allerede uka etter kom ugla for å observere hvordan undervisninga gikk, og det falt en mer på bakken enn dem som forble i lufta. Dermed mista hanen én av fjærene sine. Neste uke falt det to. Tredje uken var det en mer i lufta, og hanen fikk ei fjær tilbake – men den satt ikke spesielt godt fast på kroppen. Fjerde uka falt det to; så tre; så fem; så sju. Og slik fortsatte det.

Til slutt var hanen helt ribba for fjær. Den underviste fortsatt, men snart kunne ingen høns fly lenger. Og det kan de ikke den dag i dag.

[Illustrasjon: Hanen uten hanekam og fjær]


Et kunsteventyr av Karl-Robert Rønning.

«IDK»

Dette verket er lisensiert under følgende Creative Commons lisens: Navngivelse-IkkeKommersiell-Ingen bearbeidelser 4.0 Internasjonal. For å se en kopi av denne lisensen, besøk http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/.


Illustratør: Karl-Robert Rønning

Laget ved hjelp av bilder fra pixabay.com. (Offentlig eiendom - public domain)

Dette verket er lisensiert under følgende Creative Commons lisens: Navngivelse-IkkeKommersiell-Ingen bearbeidelser 4.0 Internasjonal. For å se en kopi av denne lisensen, besøk http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/.