Det var en gang grisen var lei av levemåten sin, og så fikk han for seg at han skulle til tinget og få dom for en annen levemåte – han fikk friste lykken han som andre, enten det ble til det tynne eller det tykke.

[Illustrasjon: Grisen sitter og klager]

«Hva er det du har å klage over?» spurte skriveren.

«Å, jeg er så lei av levemåten min, far», sa grisen. «Hesten får havre, og kua får meldrikke, og så ligger de tørt og godt i bås og spiltau i tillegg. Og jeg får ikke annet enn skul og skyllevann. Om dagen så vasser jeg i søle, og om natta ligger jeg og ruller meg i lort og våt halm. Er det rett og rettferdighet i slikt, skriver?» spurte han.

Nei, det syntes skriveren det kunne være noe i, og så lette han i bøkene sine, og gav ham dom for en annen levemåte: «Det er upassende at du skal ha det så mye strengere», sa han. «Fra nå av skal du få hvete og erter, og sove i silkeseng.»

Ja, grisen takka, og var så glad at han visste hverken natt eller dag. Og hele hjemveien gikk han og mumla og smågrynta: «Hvete og erter, og ligge i silkeseng! Hvete og erter, og ligge i silkeseng! Hvete og erter, og ligge i silkeseng!»

Veien gikk mellom noen skogholt, og oppi et av holtene lå reven og hørte på. Og han skulle nå straks ut igjen med rampestrekene sine, vet du.

Og så tok han til å pipe, fint og gnelt: «Skuler og rask, og ligge i boss!»

Grisen brydde seg ikke om det han, og holdt på med sitt: «Hvete og erter, og ligge i silkeseng!»

Men det drev på og drev på: «Skuler og rask, og ligge i boss! Skuler og rask, og ligge i boss! Skuler og rask, og ligge i boss!» Og til slutt så seig det i grisen, og før han visste av det, tok han til å lytte og ta etter.

Da han så kom hjem, spurte de hvordan det hadde gått på tinget: «Fikk du dom for en bedre levemåte?» sa de.

«Ja-vel, ja-vel», sa grisen. «Skuler og rask, og ligge i boss! Skuler og rask, og ligge i boss!»


Ordforklaringer

  • skriver: sorenskriver, embedsdommer i landdistriktene
  • spiltau: spilt, båsen i en stallen hvor hesten står bundet
  • meldrikke: melblandet drikke man lager til storfe
  • skul: kjøkkenavfall, skall, avfall fra frukt
  • boss: søppel

Norsk folkeeventyr fra samlingene til Peter Christen Asbjørnsen (1812-1885), Jørgen Moe (1813-1882) og Moltke Moe (1859-1913). (Offentlig eiendom - public domain)

Kilde: Barne-Eventyr av Asbjørnsen og Moe, 1930 (nb.no) (Offentlig eiendom - public domain)

Teksten er redigert av Karl-Robert Rønning.

Dette verket er lisensiert under følgende Creative Commons lisens: Navngivelse-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal. For å se en kopi av denne lisensen, besøk http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/.


Illustratør: Theodor Kittelsen (1857-1914)

Digitalt fargelagt av Karl-Robert Rønning.

Kilde: Barne-Eventyr av Asbjørnsen og Moe, 1909 (nb.no)

Dette arbeidet er fri for kjente opphavsrettsrestriksjoner.