Det var en gang en konge som hadde tolv døtre, og dem holdt han så meget av at de alltid måtte være omkring ham. Men hver middag, når kongen sov, gikk prinsessene ut og spaserte. En gang da kongen tok middagsluren sin og prinsessene var ute, ble de borte med det samme og kom ikke igjen. Da ble det stor sorg over hele landet, men kongen var den som var mest sorggiven av alle. Han lot gå ut bud både i sitt rike og i fremmede, og lyste etter dem ved alle kirker og ringte etter dem med alle klokker over hele landet. Men kongsdøtrene var borte og ble borte, og ingen visste hvor det var blitt av dem, så kunne de vite at de var tatt i berg.

Det varte ikke lenge før dette spurtes vidt og bredt både i by og bygd, ja over mange bygder og fremmede land, og så kom ordet om det også til en konge langt borti landene, som hadde tolv sønner.

Da de fikk høre om de tolv kongsdøtrene, bad de faren om lov til å reise ut og lete etter dem. Han ville nødig gi dem lov, han var redd han aldri skulle få se dem igjen. Men de gjorde knefall for kongen og bad så lenge, så han tilsist måtte la dem fare likevel. Han rustet et skip til dem, og satte Ridder Rød til styrmann, for han var vel kjent på sjøen.

[Illustrasjon]

De seilte omkring i lange tider, og var oppe i alle land de kom til, og lette og spurte etter prinsessene, men de fikk hverken hørt eller spurt dem. Nå var det bare noen dager igjen, så hadde de seilt i syv år. Da ble det sterk storm en dag, og slikt et vær at de trodde de aldri skulle komme til land mere, og alle måtte de henge i, så de ikke fikk søvn på øynene så lenge uværet varte. Men da det led på tredje dagen, la vinden seg, og med ett ble det blikkende stilt. Alle var de nå så trette etter slitet og hardværet at de sovnet på øyeblikket, men den yngste kongssønnen hadde ikke ro på seg og kunne slett ikke sove.

Mens han nå gikk frem og tilbake på dekket, kom skipet til en liten øy, og på øya løp en liten hund og gjødde og klynket mot skipet, likesom den ville ut på det. Kongssønnen gikk på dekket og lokket og lokket og plystret på hunden, des mere gjødde og klynket den. Han syntes at det var synd den skulle gå der og sette til, han trodde den kunne være kommet fra et skip som var forlist i stormen, men han syntes ikke han kunne hjelpe den heller. Han trodde ikke han var istand til å sette ut båten alene, og de andre sov så godt at han ikke ville vekke dem bare for en hunds skyld. Men været var blankt og stilt, så tenkte han: Du får likevel i land og frelse hunden. Så prøvde han å sette ut båten og det gikk lettere enn han hadde trodd. Han rodde i land, og gikk opp til hunden, men hver gang han grep etter den, sprang hunden til side, og slik holdt det ved til han var kommet inn i et stort gildt slott, før han visste ordet av det. Der gjorde hunden seg om til en deilig prinsesse, og i benken satt det en mann så stor og stygg at kongssønnen ble rent fælen.

«Du trenger ikke bli redd», sa mannen – enda reddere ble kongssønnen da han hørte målet hans – «for jeg vet vel hva det er du vil. Det er tolv prinser av Dere, og De leter etter de tolv prinsessene som ble borte. Jeg vet nok hvor de er henne. De er hos husbonden min. Der sitter de på hver sin gullstol og lysker ham, for han har tolv hoder. Nå har De seilt i syv år, men De kommer til å seile i syv år til før De finner dem. Du kunne gjerne bli her du», sa han, «og få datter mi, men først må du slå ham ihjel, for han er en streng herre mot oss, som vi er lei alle sammen, og når han er død blir jeg konge i hans sted. Men prøv nå om du kan svinge sverdet», sa trollet.

Kongssønnen tok fatt i et gammelt rustent sverd som hang på veggen, men han kunne knapt rugge det.

«Så får du ta deg en slurk av denne flasken», sa trollet.

Da han hadde gjort det kunne han rugge det, og da han hadde tatt én til kunne han løfte det, og da han hadde tatt enda en kunne han svinge sverdet så lett som en bakstefløy.

«Når du nå kommer ombord», sa trollprinsen, «så må du gjemme sverdet vel i køya di, så Ridder Rød ikke får se det, han er vel ikke god for å svinge det, men han vil enda bli vred på deg og stå deg etter livet. Når så syv år er omme, på tre dager nær», sa han videre, «så går det like ens som nå: Det kommer et sterkt vær over Dere med storm, og når det er forbi, blir De søvnige alle sammen. Da må du ta sverdet og ro i land, så kommer du til et slott, og der står alle slags vakter, både ulver og bjørner og løver, men du skal ikke være redd for dem, for de faller deg til fote alle sammen. Men når du kommer inn i slottet, så ser du han sitter i et staselig kammers, gild og grom, men tolv hoder har han, og prinsessene sitter på hver sin gullstol og lysker hver sitt hode. Og det arbeidet kan du nok vite de ikke synes om. Så må du skynde deg og hugge av det ene hodet etter det andre. Våkner han og får se deg, så sluker han deg levende.»

Kongssønnen gikk ombord med sverdet, og det han hadde fått vite kom han vel i hug. De andre lå og sov enda, og han gjemte sverdet i køya si, så hverken Ridder Rød eller noen av de andre fikk se det.

Nå tok det til å blåse igjen, og han vekket dem og sa at han syntes det lignet ingen ting at de lå og dro seg lenger, nå da det var slik god vind. Det var ingen som merket at han hadde vært borte.

Da nå de syv årene var omme på tre dager nær, så gikk det som trollet hadde sagt. Det kom hardvær og storm som varte i tre dager, og da det var over ble de søvnige etter alt slitet, og la seg til å sove alle sammen. Men den yngste kongssønnen rodde i land, og vaktene falt ham til fote så han kom frem til slottet. Da han kom inn i kammerset, satt stortrollet og sov, som trollprinsen hadde sagt, og de tolv prinsessene satt hver på sin stol og lysket hvert sitt hode. Kongssønnen vinket til prinsessene at de skulle flytte seg av veien, men de pekte på trollet og vinket til ham at han skulle gå sin vei og ha seg bort. Men han holdt ved å gjøre miner til dem at de skulle flytte seg unna, og så skjønte de at han ville frelse dem, og flyttet seg bort så stilt de kunne den ene etter den andre, og like så fort hugget kongssønnen hodene av trollkongen, så blodet tilsist flommet som en stor bekk.

Da trollet var drept, rodde han ombord igjen og gjemte sverdet. Nå hadde han gjort nok, syntes han, og da han ikke rådde med at få liket av veien alene, så var det ikke for meget, mente han, om de hjalp til litt de andre også. Han vekket dem, og sa det var skam slik de lå og dro seg, nå hadde han funnet kongsdøtrene og frelst dem fra trollet. De andre bare lo av ham og sa at han nok hadde sovet like så godt som de, og vel så det, og drømt at han var slik kar. Dersom noen skulle frelst prinsessene, var det nok rimeligere at en av dem hadde gjort det. Men den yngste kongssønnen sa hvordan alt var gått til, og så fulgte de med i land da. Først fikk de se blodbekken, og så slottet og trollet og de tolv hoder, og prinsessene. Da så de han hadde sagt sant, og nå hjalp de til med å kaste hodene og kroppen på sjøen. Alle var de nå glade, men ingen var gladere enn kongsdøtrene som slapp å sitte og lyske trollet hele dagen. Av alt det gull og sølv og alle de kostbare ting som var der, tok de med seg så meget som skipet kunne føre, og så gikk de ombord alle sammen, både prinsene og prinsessene.

Men da de var kommet et stykke ut på sjøen, sa kongsdøtrene at i gleden hadde de glemt gullkronene sine. De lå i et skap, og dem ville de gjerne ha med. Da ingen av de andre ville hente dem, sa den yngste kongssønnen:

«Å ja, jeg har nå våget så meget før, så jeg kan vel reise etter gullkronene også, når De vil ta ned seilene og vente til jeg kommer igjen.»

Ja, det skulle de. Men da han var kommet så langt bort at de ikke så mere til ham, sa Ridder Rød, som gjerne selv ville være den fornemste og ha den yngste kongsdatteren, at det kunne ikke nytte å ligge stille og vente på ham, for det kunne de nok vite at han aldri kom igjen. De visste, sa han, at kongen hadde gitt ham – Ridder Rød – makt og myndighet, så han seilte når han ville, og de skulle si at han hadde frelst prinsessene, og var det noen som sa annet, skulle han miste livet. Prinsene turde ikke gjøre annet enn det som Ridder Rød ville, og så seilte de.

Imens rodde den yngste kongssønnen i land og gikk opp i slottet. Han fant skapet med gullkronene i, og strevet og dro på det til han fikk det ned i båten, men da han kom der hvor han skulle se skipet, var det borte. Da han nå slett ikke så det på noen kant, så kunne han nok skjønne hvordan det hadde gått til. Å ro etter kunne nå ikke nytte, og så vendte han da og rodde til lands igjen. Han var nok redd for å være alene om natten i slottet, men det var ikke annet hus å få, og så skjøv han hjertet opp i livet, låste alle dører og porter i lås, og la seg på et rom hvor det stod en oppredd seng. Men redd var han, og reddere ble han da han hadde ligget en stund, og det tok til å knake og brake i vegger og tak som om hele slottet skulle revne. Med et dumpet det ned ved siden av sengen som et høylass. Så ble det stilt igjen, men han hørte en røst som bad ham ikke være redd, og sa:

«Jeg er Fugl Dam,
og jeg skal hjelpe deg fram.

Med det første du våkner imorgen, må du gå på stabburet etter fire tønner rug til meg, det må jeg ha til livs til frokost, ellers kan jeg ikke gjøre noe.»

[Illustrasjon]

Da han våknet fikk han se en urimelig stor fugl, som hadde en fjær i nakken så tykk som en halvvoksen bjelkegran. Kongssønnen gikk nå på stabburet etter fire tønner rug til Fugl Dam, og da han hadde satt til livs dem, bad han kongssønnen at han skulle henge skapet med gullkronene på den ene siden av halsen på ham, og ta så meget gull og sølv som kunne veie likt imot, og henge på den andre siden, og så fikk han sette seg selv opp på ryggen og holde seg vel fast i nakkefjæra.

Så bar det avsted så det suste gjennom luften, og det varte ikke lenge før de fór forbi skipet. Kongssønnen ville vært ombord etter sverdet, for han var redd for at noen skulle få se det, og det hadde trollet sagt ingen måtte, men Fugl Dam sa at det fikk være med det nå.

«Ridder Rød får vel ikke se det», sa fuglen, «men kommer du ombord, så står han deg etter livet, for han vil gjerne ha den yngste prinsessen. Men henne kan du være trygg for, hun legger et nakent sverd fremfor seg i sengen hver natt.»

Langt om lenge kom de til trollprinsen, og der ble kongssønnen så vel mottatt at det ikke var måte på det. Trollprinsen visste ikke alt det gode han ville gjøre ham fordi han hadde slått ihjel husbond hans og gjort ham til konge. Han hadde gjerne gitt ham datter sin og det halve land og rike. Men han hadde nå fått slik godhet for den yngste av de tolv kongsdøtrene at han aldri hadde ro på seg, men endelig ville avsted den ene gangen etter den andre. Trollet bad ham være rolig enda en stund, og sa at de hadde nesten syv år å seile før de kom hjem. Om prinsessen sa trollet det samme som Fugl Dam:

«For henne kan du nok være trygg. Hun legger et nakent sverd fremfor seg i sengen. Og hvis du ikke tror meg», sa trollet, «så kan du gå ombord når de seiler fremom her, og se etter selv og hente sverdet. Det må jeg så ha igjen likevel.»

Da de seilte forbi hadde det igjen vært uvær, og da kongssønnen kom ombord, sov de alle sammen, og hver av prinsessene lå med sin prins. Men den yngste lå alene, med et nakent sverd fremfor seg i sengen, og på gulvet foran sengen lå Ridder Rød. Kongssønnen tok sverdet og rodde i land igjen, uten at noen av dem merket at han hadde vært ombord.

Men enda var ikke kongssønnen rolig, og han ville ofte avsted, og da det endelig led mot enden av de syv årene, og det bare var som en tre uker igjen, sa trollkongen:

«Nå kan du gjøre deg istand til å reise, siden du ikke vil bli hos oss. Du skal få låne jernbåten min, som går av seg selv, bare du sier: Båt gå frem! I båten er det en jernklubbe, og den jernklubben skal du lette på når du får se skipet ligge foran deg, så får de slik bør at de glemmer å se etter deg. Når du kommer på siden av skipet skal du lette på jernklubben igjen, så blir det en slik storm at de nok får annet å gjøre enn å kikke etter deg. Og når du er forbi dem, skal du lette på klubben tredje gangen, men du må alltid legge den varlig ned igjen, ellers blir det slikt et vær at de forgår, både du og de. Når du så er kommet til lands, har du ikke nødig å bry deg videre om båten. Skyv den bare ut igjen og vend den, og si: Båt, gå veien hjem, som du gikk den frem!»

Da han reiste, fikk han så meget gull og sølv, så meget annet gilt, og klær og lintøy, som trollprinsessen hadde sydd til ham i all denne tiden, så han var meget rikere enn noen av brødrene sine. Han hadde ikke før satt seg i båten og sagt: «Båt, gå frem», så gikk båten, og da han fikk se skipet midt fremfor seg, lettet han på klubben. Så fikk de slik bør at de glemte å se etter ham. Da han var på siden av skipet lettet han på jernklubben igjen, og da ble det slik en storm og slikt et vær, at hvite skummet stod rundt skipet og sjøene slo over dekket, så de nok hadde annet å gjøre enn kikke etter ham. Og da han kom fremfor dem, lettet han på klubben tredje gangen, og så fikk de så rundelig nok å gjøre, at de slett ingen tid hadde til å se etter hva han var for en. Han kom til land lenge, lenge før skipet, og da han hadde fått alt sitt ut av båten, skjøv han den ut igjen, vendte den om, og sa: «Båt, gå veien hjem, som du gikk den frem!» Og så gikk båten.

[Illustrasjon]

Selv kledde han seg ut som sjømann, og gikk opp i en ussel hytte til en gammel kjerring. Henne innbilte han at han var en stakkars matros, at han hadde vært på et stort skip som hadde forlist, og at han var den eneste som var blitt frelst. Og så bad han, om hun ville låne ham hus for seg og de tingene han hadde berget.

«Bære meg», sa kona, «jeg kan nok ikke la noen få hus. Du ser hvordan det er her. Jeg har ikke noe å ligge på selv, og enda mindre noe å la andre ligge på.»

«Ja, det er det samme», sa sjømannen, når han bare fikk tak over hodet, så fikk det være det samme hvordan han lå. Hus kunne hun da ikke nekte ham, når han ville ta til takke slik som hun hadde det.

Om aftenen flyttet han inn sakene sine, og han hadde ikke fått dem inn før kjerringa, som gjerne ville høre nytt å renne med, tok på å spørre hva han var for en, hvor han var fra, hvor han hadde vært henne, hvor han skulle hen, hva det var han hadde med seg, hva ærend han reiste i, og om han ikke hadde hørt noe til de tolv prinsessene som var blitt borte for mange herrens år siden, og enda meget annet, som det skulle god tid til å tale om og regne opp. Men han sa at han var så skrøpelig og hadde så vondt i hodet av det fæle været som hadde vært, så han ikke visste greie på noen ting. Hun måtte endelig la ham ha ro noen dager, til han hadde kommet seg etter alt det han hadde hatt å stå i, så skulle hun få vite alt hun ville og mere til.

Dagen etter tok kjerringa igjen til å spørre og grave, men sjømannen hadde enda slik verk i hodet etter været, at han ikke visste greie på noe. Men rett som det var, så lot han likevel falle et ord om at han nok visste litt om kongsdøtrene. Straks fór kjerringa avgårde med det hun hadde fått vite, til alle de sladderkjerringer som fantes der omkring, og nå kom den ene rennende etter den andre og spurte nytt om kongsdøtrene, om han hadde sett dem, om de kom snart, om de var på veien, og mer slikt. Han gav seg enda for at han hadde vondt i hodet etter været, så han ikke kunne greie alt. Men så meget sa han, at var de ikke blitt borte i det harde været som hadde vært, så kom de om en fjorten dagers tid, eller kanskje før. Men han kunne ikke si visst om de var i live ennå, for han hadde nok sett dem, men det kunne gjerne være de hadde gått til bunns siden.

En av kjerringene fór til kongsgården med dette, og sa at det var en sjømann i hytta hos den og den kjerringa, han hadde sett prinsessene, og de kom nok om en fjorten dagers tid, eller kanskje om åtte. Da kongen hørte dette, sendte han bud til sjømannen, at han skulle komme og fortelle ham det selv.

«Jeg ser ikke slik ut», sa matrosen, «jeg har ikke klær så jeg kan komme frem for ham.»

Men kongens ærendsvenn sa at han endelig skulle komme. Kongen ville og måtte tale med ham, enten han var slik eller slik, for ennå var det ingen som hadde kunnet gi ham noen melding om prinsessene.

Ja, så måtte han i vei til kongsgården, og kom inn til kongen, som spurte ham om det var sant at han hadde sett noe til prinsessene.

«Ja, det har jeg», sa sjømannen, «men jeg kan ikke vite om de lever ennå, for da jeg så dem var det slikt vær at vi forliste. Men hvis de er til ennå, kommer de nok om en fjorten dagers tid, og kanskje før.»

Da kongen hørte det, ble han nesten ute av seg av glede, og da det led mot den tiden som sjømannen hadde sagt de skulle komme, dro kongen imot dem ned til stranden i full stas, og det var stor glede over hele landet da skipet kom med prinsessene og prinsene og Ridder Rød. Men ingen var gladere enn den gamle kongen som hadde fått igjen døtrene sine. Alle de eldste prinsessene var også glade og lystige, men den yngste, som skulle ha Ridder Rød, hun gråt og var sorgfull støtt. Kongen syntes ille om dette, og spurte hvorfor hun ikke var munter og lystig, hun som de andre prinsessene. Hun hadde da ingenting å være sturen for, nå da hun hadde sluppet fra trollet og skulle få en mann som Ridder Rød. Men hun turte ikke si noe, for Ridder Rød hadde sagt at han ville ta livet av den som fortalte hvordan det hadde gått til.

Men en dag da de holdt på å sy på bryllupsstasen, kom det inn én i en stor matroskjole, med et kremmerskap på ryggen, og spurte om prinsessene ikke skulle handle stas av ham til bryllupet. Han hadde så mange rare og kostelige ting, både av gull og sølv. Jo, det kunne nok hende det. De så på varene, og de så på ham, for de syntes de drog kjensel både på ham og mange av tingene han hadde.

«Den som har så meget gildt», sa den yngste prinsessen, «har visst noe som er enda gildere, og som kunne passe enda bedre for oss.»

Det kunne nok være, sa kremmeren.

Men de andre hysjet på henne, og bad henne minnes hva Ridder Rød hadde truet med.

Noen tid etter satt prinsessene ved vinduet en dag, og så kom kongssønnen igjen med den store matroskjolen på seg og skapet med gullkronene på ryggen. Da han kom inn i storstuen i kongsgården, lukket han opp skapet for prinsessene, og da de nå kjente igjen hver sin gullkrone, så sa den yngste:

«Jeg synes det er rett at den som har frelst oss får den lønn han har fortjent, og det er ikke Ridder Rød, men han som kom med gullkronene våre – han har frelst oss.»

[Illustrasjon]

Da kastet kongssønnen av seg matroskjolen, og stod der meget gildere enn alle de andre. Og så lot den gamle kongen Ridder Rød avlive. Nå ble det først riktig glede på kongsgården. Hver tok sin, og så ble det bryllup så det hørtes og spurtes over tolv kongeriker.


Ordforklaringer

  • tatt i berg: å bli lokket inn i berget av mytiske skapninger
  • bakstefløy: lang trepinne man bruker når man baker store lefser, lefsen rulles rundt pinnen slik at den kan legges på takka
  • falle til fote: å gi seg, bli beseiret
  • skyte hjertet opp i livet: ta mot til seg
  • å renne med: løpe av gårde med (her: skynde seg å sladre om)

Norsk folkeeventyr fra samlingene til Peter Christen Asbjørnsen (1812-1885), Jørgen Moe (1813-1882) og Moltke Moe (1859-1913). (Offentlig eiendom - public domain)

Kilde: Eventyrbok for børn, 1917 (nb.no) (Offentlig eiendom - public domain)

Teksten er redigert av Karl-Robert Rønning.

Dette verket er lisensiert under følgende Creative Commons lisens: Navngivelse-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal. For å se en kopi av denne lisensen, besøk http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/.


Illustratør: Otto Sinding (1842-1909)

Kilde: Eventyrbog for Børn, 1905 (nb.no)

Dette arbeidet er fri for kjente opphavsrettsrestriksjoner.